duminică, aprilie 09, 2006

19.02.2006, Sa iesim din epoca risipei!

ASOCIATIA CIVICA « RETELE TELESCOPICE »
Adresa: Str. Stanescu Gheorghe, 5, bl.219, sc.B, ap.55,
Sector 2, Bucuresti
E-mail: banii_nostri_la_canal@yahoo.fr
Site Inernet: http://asociatiacivica.blogspot.com/
Data: 19.02.2006

SA IESIM DIN EPOCA RISIPEI !

In sfarsit, subiectul retelelor telescopice care alimenteaza cu apa blocurile din Bucuresti, a devenit un subiect de actualitate, care nu mai poate fi ignorat si ocolit la nesfarsit de catre administratia publica locala.
Timp de cinci ani de zile, acest subiect a fost folosit drept paravan dupa care unii functionari si alesi locali si-au ascuns lenea, indolenta, neputinta sau interesele private. Numai asociatia noastra a trimis zeci de adrese, scrisori, apeluri si propuneri, care au fost ignorate, rand pe rand, de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Primaria Generala. Am fi putut sa chemam in justitie si sa cerem despagubiri CGMB, care, neraspunzand la absolut nici o petitie de-a noastra, a incalcat grosolan Legea 544/2001. Fie si numai acest aspect, si ne putem face o impresie despre modul de organizare si functionare al acestei institutii, despre lipsa sa de respect fata de contribuabil.
Inca de anul trecut am inaintat propunerea de a se demara urgent lucrarile de reabilitare a retelelor telescopice, finantarea acestora prin cresterea tarifului apei si, concomitent, declansarea procedurilor legale de rezolvare in justitie a litigiului aparut pe acest subiect intre ARBAC si APA NOVA, vinovatul urmand sa suporte, in final, costul lucrarilor. Puteti verifica acest lucru pe site-ul nostru, la http://asociatiacivica.blogspot.com , si veti constata ca aceasta propunere a fost inaintata, in mod repetat, la cei in drept.
La recenta conferinta de presa, Primarul General a anuntat ca aceasta este solutia preconizata de PMB. Ne intrebam de ce a trebuit sa mai treaca un an de zile, sa se mai verse pe apa sambetei zeci de milioane de euro, pentru a se ajunge la solutia noastra ? Cine a avut si are, in continuare, interesul de a tergiversa rezolvarea problemei ?
Meritul pentru aducerea in actualitate a problematicii RT apartine insa societatii APA NOVA, careia ii apreciem curajul si fermitatea de a nu ceda balcanismelor, nepasarii, birocratiei si anacronismului care inca mai bantuie administratia publica bucuresteana. Cand facem aceste afirmatii, ne bazam pe date, nume si fapte concrete ; vom difuza, in episodul urmator, o scurta istorie a RT, din anul 2000 pana in prezent, din care se va vedea cum alesii nostri au incercat sa atraga in jocul politic furnizorul de apa si cum au facut din APA NOVA tapul ispasitor al tuturor esecurilor si neimplinirilor lor, exploatand cu abilitate pauperizarea populatiei, nostalgiile pentru regimul comunist (celebrul « Nu ne vindem tara ! ») si neantelegerea de catre o mare parte a populatiei a mecanismelor economiei de piata.
Nu putem reprosa APEI NOVA decat faptul ca nu a luat mai demult masura contorizarii apei pompate pe RT, pentru a arata tuturor, in mod clar si incontestabil, risipa, jaful si furtul de apa, determinate de regimul de tarifare pausal. Intelegem ca situatia in care se afla este dificila, fiind tinta tuturor atacurilor si a refularilor populatiei, incitate de catre vanatorii de sufragii ieftine, dar, pentru interesul acestei societati si al bucurestenilor, ii recomandam sa reziste si sa se mentina pe pozitie cu orice pret.
Asistam asadar - a cata oara ? – la un spectacol balcanic sadea, in care actorii, desi provin din structuri si ierarhii diferite ale societatii, se aseamana izbitor prin modul nedemn de a vana sufragiile publicului, de a arata tuturor ca muncesc din greu si se implica pentru binele cetateanului ! Astfel, vedem iesind la rampa pentru a apara bietii cetateni, fata de capitalistul APA NOVA, consilieri ai CGMB, functionari ai PMB, ARBAC, reprezentanti de ONG-uri si unii ziaristi, tipand cat mai tare, pentru a iesi in evidenta, pentru a se face remarcati si iubiti de « popor », clamand ca masura luata de APA NOVA este un abuz, ca trebuie revenit la pausal !
Cum sa nu-i iubeasca cetatenii pe acesti oameni « dezinteresati », care ii indeamna la consum fara limite si fara plata ? Doar APA NOVA are de unde da, ca doar obtine si profit ! Si, apoi, ce mare lucru face APA NOVA, ca doar apa este din belsug si nu trebuie decat sa deschizi cateva vane si robineti ca sa curga apa !...
Acum, toti acesti demagogi isi fac campanie electorala, profitand de credulitatea si neinformarea unui public care confunda RADET-ul cu APA NOVA si care crede ca valorile dublate sau triplate ale facturilor de apa se datoreaza nu volumului de apa consumat ci scumpirii pretului apei. Chiar in aceste zile, au aparut, in unele ziare, anunturi gen « …la inceputul lunii ianuarie, pretul de consum (al apei-n.n.) a crescut cu 107,5% » !...
Prin articolul prezent, dorim sa adresam tuturor oamenilor responsabili de soarta Bucurestiului, tuturor ziaristilor adevarati, sa ia atitudine si sa se implice cu adevarat in eradicarea acestui cancer care erodeaza retelele si fundatiile orasului – retelele telescopice. Adresam acest indemn, deoarece, daca APA NOVA va ceda in fata presiunilor de tot felul si va reveni la pausal, reabilitarea RT ar putea fi amanata, din nou, pentru ani buni, in numele interesului fata de cetateni, clamat de catre vanatorii de sufragii ieftine.
Va rugam sa parcurgeti si fisierul alaturat, nimic altceva decat « Raportul de expertiza asupra retelelor telescopice », intocmit de Comisia de experti internationali la 23.01.2004. Dupa aceasta lectura, va lasam pe dumneavoastra sa raspundeti la urmatoarele intrebari :
1. De ce nu s-a dat curs Hotararii CGMB 48/2005 privind clarificarea in justitie a statutului juridic al « retelelor telescopice » ?
2. De ce trebuie sa mai vina la Bucuresti o noua comisie de experti internationali ?
3. Cui ar folosi o noua amanare a rezolvarii problemei RT ?
4. Dupa blocarea, pe toate caile, timp de cinci ani, a rezolvarii problemei RT, credeti ca directorii ARBAC ar fi capabili sa recunoasca imensele prejudicii aduse comunitatii bucurestene si sa-si prezinte demisia ?


Va dorim toate cele bune !
ASOCIATIA "RETELE TELESCOPICE", Asociatie civica

Persoana de contact:
Nastasia BURLUI
Str. Stanescu Gheorghe, 5, bl.219,
sc.B, ap.55, Sector 2,
BUCURESTI