duminică, aprilie 09, 2006

05.02.2006, Urgentati contorizarea apei!

ASOCIATIA CIVICA « RETELE TELESCOPICE »
Adresa: Str. Stanescu Gheorghe, 5, bl.219, sc.B, ap.55,
Sector 2, Bucuresti
E-mail: banii_nostri_la_canal@yahoo.fr
Site Inernet: http://asociatiacivica.blogspot.com/
Data: 05.02.2006


URGENTATI CONTORIZAREA APEI!
-apel catre administratia publica locala, mass-media si
catre toti cetatenii responsabili ai Bucurestiului-

Saptamana trecuta, pe postul de radio «Romania Actualitati», s-a difuzat o emisiune al carei subiect a fost retelele telescopice de alimentare cu apa, respectiv decizia SC APA NOVA BUCURESTI SA de a inlocui tarifarea pausala cu tarifarea in functie de consumul inregistrat pe apometrele instalate in statiile de hidrofor si, in replica, decizia Agentiei de Reglementare a Nivelelor de Servicii Apa Canal Bucuresti-ARBAC, de a obliga furnizorul de apa sa revina la tarifarea pausala.
Ne-a dat fiori sa auzim opinia reprezentantului ARBAC, care, cu seninatate si fara sa-i tremure vocea, a dat glas hotararii acestei institutii de a rezolva neintelegerile contractuale cu APA NOVA, apeland la arbitrajul international – UNITRAL. De asemenea, ne-am infiorat cand am auzit reprezentantul Primariei Generale spunand ca, in acest an, nu s-au alocat la buget banii necesari contorizarii tuturor blocurilor.
Cu alte cuvinte, responsabilii nostri, care de 5 ani tot amana reabilitarea retelelor de apa si contorizarea blocurilor, ne pregatesc de o noua amanare.
Numai ca, de aceasta data, APA NOVA a preferat sa infrunte oprobiul public, manipulat in mod abil, asa cum am demonstrat in scrierile noastre anterioare, de catre unii primari de Sectoare, consilieri si functionari din administratia publica, si a pus piciorul in prag : asa nu se mai poate merge inainte, trebuie sa incepem imediat contorizarea blocurilor si sa iesim din epoca risipei nechibzuite a apei !
Acesta decizie a APA NOVA a scos la iveala ceea ce adevaratii specialisti stiau de mult : prin retelele telescopice se risipeste o cantitate uriasa de apa si, ca intotdeauna, acolo unde nu sunt reguli stricte, apar profitorii, apare nepasarea fata de un bun vital. Dam numai un exemplu : pe Calea Mosilor, Pantelimon, Mihai Bravu si peste tot unde sunt firme la parterul blocurilor, acestea nu au mai platit consumul de apa din 1995, anul elaborarii Legii 114 a Locuintei, decat cu rare exceptii. Acum, cand administratorii blocurilor au inteles ca, daca nu-si repara instalatiile si nu includ la plata si firmele din bloc, vor plati locatarii apartamentelor intregul consum, lucrurile incep sa se miste, consumurile si pierderile scad. Avem informatii ca sunt retele telescopice unde consumurile au scazut sub cota pausala (5 mc/pers/luna) ; culmea ironiei, acest lucru s-a intamplat chiar si pe reteua de apa care alimenteaza unul din blocurile trecute de ARBAC pe «fericita lista» a celor 47 de blocuri, unde APA NOVA este obligata sa revina la pausal (bl. 1 IRTA, sos. Colentina, nr.23 B) !
Desigur, nu putem fi de acord ca noi, locatarii, sa suportam toate pierderile produse datorita uzurii retelelor si necontorizarii fiecarui bloc in parte ; nu putem sa reparam conductele sparte pe spatiul public ; nu putem sa ne transformam in detectivi si sa-i depistam pe administratorii incorecti, care nu declara numarul real de persoane, care nu sunt gospodari si nu-si repara instalatiile proprii ale blocurilor.
Intelegem insa ca nu se poate incuraja risipa si furtul de apa si, in acest sens, intelegem gestul facut de APA NOVA.
Nu intelegem insa si nu putem accepta amanarea perpetua a lucrarilor de reabilitare a conductelor telescopice si de contorizare a blocurilor, amanare care are la baza interesele personale ale unui grup de indivizi si nicidecum interesul general al bucurestenilor. Am fi naivi daca am crede ca functionarii ARBAC au muncit pe ruptelea 5 ani de zile, pentru a apara interesul bucurestenilor. Impiedicarea APEI NOVA de a realiza contorizarea intregului Bucuresti, prin includerea costurilor lucrarilor in tariful apei, a dus la pierderi de peste 25 de milioane € la populatie si cam tot atat la furnizor. Functionarii ARBAC si-au facut un tel din a produce pierderi, cu orice pret, APEI NOVA, si nu din a ameliora serviciul public de alimentare cu apa si canalizare. Cu ce ne incalzeste pe noi, bucurestenii, ca APA NOVA este amendata ? Ne aduce acest lucru un avantaj ? Rolul administratiei publice locale este acela de a-si falimenta furnizorii de servicii publice, sau de a-i ajuta sa devina mai performanti, in beneficiul comunitatii ? Acum, directorii ARBAC ne anunta ca doresc sa mearga cu disputa la UNITRAL, acest fapt insemnand o noua amanare cu 5 ani a reabilitarii retelelor si a contorizarii blocurilor, deci alte 50 milioane € aruncate la canal.
Sa recapitulam deci, cui ar folosi aceasta noua amanare. Bucurestenilor ? Nu. APEI NOVA ? Nu. Primariei Capitalei ? Nici atat ! Atunci cui foloseste tergiversarea si amanarea ? Va lasam pe dumneavoastra sa ghiciti !...
De ce ARBAC nu a apelat la UNITRAL sau la justitie, inca de acum 5, 4 sau 3 ani de zile? Toata lumea vede si intelege ca functionarii ARBAC au blocat intreg sistemul administratiei publice si totusi CGMB nu face nimic pentru a-i schimba din functie.

Domnule Primar General, Domnilor Consilieri ai CGMB,

Va rugam sa convocati urgent CGMB, in virtutea atributiilor dumneavoastra legale, si sa eliminati din ARBAC aceasta clica ordinara, care, pe banii nostri, ai consumatorilor de apa, poarta vendete personale si ne aduc la sapa de lemn, perpetuand obiceiuri balcanice, fanariote, de trista amintire pentru poporul roman.
Va rugam sa decideti punerea urgenta in aplicare a planului de contorizare propus de APA NOVA, respectiv finantarea lucrarilor prin marirea tarifului de apa, daca nu gasiti alte surse de finantare. Credem insa ca ridicarea tarifului apei cu 1000 – 1200 lei vechi, ar fi o masura chibzuita si nimeni nu o va putea contesta, nici chiar consumatorii din blocurile deja contorizate, deoarece bransamentele blocurilor lor au fost construite tot cu bani publici, la vremea lor, adica si cu banii nostri. Acum, ar fi drept ca si ei sa contribuie cu bani la construirea bransamentelor blocurilor noastre.
Problema retelelor telescopice este mult mai grava decat o putem noi zugravi intr-un articol. Sa nu asteptam, precum in cazul cainilor vagabonzi, sa se intample o nenorocire, sa cada blocuri, pentru a se lua masuri tardive !
Pentru mai multe informatii privind retelele telescopice, va rugam sa parcurgeti site-ul nostru de Internet http://asociatiacivica.blogspot.com/ .

Cu speranta ca veti actiona urgent si in interesul public,
ASOCIATIA "RETELE TELESCOPICE", Asociatie civica

Persoana de contact:
Nastasia BURLUI
Str. Stanescu Gheorghe, 5, bl.219,
sc.B, ap.55, Sector 2,
BUCURESTI