duminică, aprilie 09, 2006

17.04.2005, Scrisoare deschisa (1)

ASOCIATIA CIVICA « RETELE TELESCOPICE »
Adresa: Str. Stanescu Gheorghe, 5, bl.219, sc.B, ap.55,
Sector 2, Bucuresti
E-mail: banii_nostri_la_canal@yahoo.fr
Site Inernet: http://asociatiacivica.blogspot.com/

Data: 17.04.2005



CONSILIULUI GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI

-Scrisoare deschisa-

Spre stiinta :
Presedintia Romaniei
Guvernul Romaniei
Prefectura Municipiului Bucuresti
Primaria Municipiului Bucuresti (PMB)
Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC)
Agentia de Reglementare a Nivelelor de Servicii Apa-Canal a Municipiului Bucuresti(ARBAC)
S.C. Apa Nova Bucuresti S.A. (ANB)



Am crezut, mult timp, ca cererile noastre repetate in legatura cu rezolvarea problemelor determinate de alimentarea cu apa prin retele telescopice (RT) a blocurilor, vor determina o actiune urgenta, responsabila, eficienta.
Asa credeam, in naivitatea noastra, ca se va intampla: cei responsabili isi vor da seama de grozavia situatiei si vor actiona negresit.
Bucurestenii din blocurile necontorizate, alimentate prin RT, pierd, datorita apei risipite, aprox. 13700 € in fiecare zi , 410958 € in fiecare luna, si 5 milioane € in fiecare an. Daca, incepand cu anul 2000, APA NOVA ar fi fost ajutata (si nu impiedicata, asa cum vom vedea in continuare) sa reabiliteze aceste RT, cetatenii ar fi economisit suma de 25 milioane €, adica suma necesara astazi pentru contorizarea si reabilitarea acestor retele la nivelul intregului Bucuresti.
In loc de actiune responsabila si eficienta, cei in drept ne-au oferit, ca pe un triumf, Hotararea CGMB nr. 48/17.02.2005, care este un monument al nepasarii celor alesi fata de problemele cetatenilor, si care pune sub semnul indoielii competenta celor care au aprobat-o, manipulati fiind, dupa cum se va vedea, de un grup de asa zisi specialisti.
Pentru cei care nu stiu ce inseamna RT in capitala noastra, (si probabil, multi consilieri ai CGMB, nu stiu), va explicam noi: o conducta de apa, care alimenteaza mai multe blocuri, insirate precum margelele pe ata pe aceasta conducta, si care trece atat prin spatiul public cat si prin cel privat (adica prin subsolul blocurilor). Aceasta topografie a conductei produce extrem de multe neplaceri celor care au avut ghinionul sa dobandeasca un apartament intr-un astfel de bloc:
-insemna ca, daca Georgica, administratorul blocului vecin, vrea sa modernizeze un robinet, o vana, el va inchide vana de pe RT, lasand fara apa toate blocurile din aval, pana va avea el chef sa-i dea drumul din nou. Apropo, ati ramas vreodata, sub dus, sapuniti din cap si pana la piciore, fara apa?
-inseamna ca, daca am ghinionul sa-mi crape “telescopica” pe portiunea subsolului blocului meu, ma voi certa ani in sir cu administratorii blocurilor vecine, in incercarea de a-i lamuri ca reparatia conductei trebuie facuta de catre toti beneficiarii de apa, alimentati de acea conducta;
-inseamna ca nu ma pot contoriza si ca platesc facturi duble, din leafa mea amarata;
-inseamna subsol vesnic umed, igrasie, condens si gandul inebunitor, ca apa care curge prin subsol a afectat deja fundatia blocului si ca trebuie sa ma mut in alta casa, pana la noul cutremur…
Dar sa intram in fondul problemelor si sa explicam afirmatiile de mai sus.
Parcurgand pagina cu pagina documentele postate pe site-ul www.arbac.ro am retinut o prima concluzie importanta: motivul principal pentru care timp de 5 ani de zile nu s-a luat nici o masura in privinta RT, a fost tocmai “grija” autoritatilor locale pentru ca cetatenii Bucurestiului sa nu fie pacaliti de catre “capitalistii” de la APA NOVA.
Initial, aproape ca ne-a impresionat grija ARBAC, care, inca de la infiintare, s-a luptat din greu pentru a obliga ANB sa scoata din buzunarul propriu suma de 25-30 milioane € si sa reabiliteze RT.
ANB insa, ca oricare capitalist care se respecta, doreste si insista chiar sa inceapa reabilitarile, dar nu gratuit, ci cu o dreapta despagubire: suma cheltuita sa fie amortizata pe toata durata concesiunii, prin cresterea tarifului apei cu 1200-1700 lei/mc.
Din lipsa de imaginatie sau din alte motive pe care le cerem explicate, timp de 5 ani de zile, nu s-a mai incercat nimic altceva, alte solutii, compromisuri. Razboiul cu ANB a decurs monoton si plictisitor, intre doua salarii, in numele interesului suprem pentru binele cetateanului.
In tot acest timp, cetateanului i s-au dus pe apa sambetei, sau la propriu vorbind, pe apa potabila deversata la canalizare, sume incredibile de bani, a caror suma totala va depasi de doua ori suma necesara reabilitarii intregii RT a Bucurestiului, daca se va da curs Hotararii CGMB 48/2005.
Calculele noastre se bazeaza pe statistici oficiale cunoscute: la blocurile contorizate, consumul de apa s-a redus la jumatate din consumul initial. Aceasta inseamna ca la blocul nostru, cu 6 scari si 600 de persoane la intretinere, in loc de 50 milioane lei/luna, in situatia in care am fi fost contorizati, am fi platit 25 milioane lei/luna. In 5 ani de zile, am fi economisit 1,5 miliarde lei (41095 €).
Extinzand acest calcul la nivelul celor 250.000 de locuitori ai Bucurestiului, necontorizati, de pe RT, aflam pretul integral al “grijii” ARBAC pentru binele comunitatii: echivalentul a aprox. 25 milioane € pierduti de catre populatie.
Cu acesti bani, aruncati la canalizarea publica de catre toate categoriile sociale, inclusiv de catre pensionarii care au dificultati in a-si asigura hrana zilnica, se puteau reabilita toate RT si se putea contoriza toate blocurile. Astazi, am fi putut trai mai ieftin si mult mai civilizat.
In aceste conditii deci, ARBAC sfatuieste CGMB, iar CGMB aproba ca pe o banalitate, ca PMB sa duca mai departe acest absurd razboi cu ANB, in justitie, cu alte cuvinte, timp de inca vreo 3-4 ani, sa mai aruncam la canal inca 15-20 milioane €!...
A doua concluzie importanta care se desprinde din lecturarea documentelor postate pe site este ca, nici o justitie din lume nu ar da castig de cauza PMB si ARBAC, intr-un astfel de proces cu ANB.
Nu trebuie sa fii specialist in economie si in contracte internationale, pentru a trage o astfel de concluzie. ARBAC este in contradictie cu toata lumea: anatemizeaza Guvernul, care emite proiecte de legi fara sa o consulte; ANRSC este, in opinia acestei structuri, un produs al birocratiei, care stanjeneste organul de specialitate apa-canal al Bucurestiului; Comisia de Experti Internationali a obosit si este in mod vadit iritata de tigania si balcanismele la care este supusa de catre ARBAC.
Deseori, ramanem debusolati, citind unele concluzii si afirmatii ale ARBAC, de exemplu, citam: “Dupa cum se stie, si s-a demonstrat si prin rezultatele licitatiei internationale de concesionare a serviciilor de apa si canalizare ale Capitalei, una dintre cele mai eficiente modalitati de atragere a fondurilor financiare intr-un serviciu public este concesiunea orientata catre rezultate (forma optima de privatizare a unui serviciu public de apa si canalizare). Aceasta deoarece nu numai ca reprezinta o usurare a poverii bugetare, dar daca prevederile contractuale sunt echilibrate si se respecta contractul, eficienta utilizarii banilor este maxima. Si ea se manifesta nu numai printr-un management financiar privat mult mai eficient, dar si printr-o selectie mult mai atenta a oportunitatilor de investitii, care, in sistem administrativ este cunoscuta ca deficitara, multe proiecte promovate pe cale administrativa dovedindu-se in timp neeeconomice, ineficiente, ineficace”
Pai, bine, domnilor! Daca rezultatele licitatiei internationale sunt bune, atunci de ce sunteti atat de inversunati pe ANB, incat ii doriti falimentarea, inclusiv cu pretul pauperizarii bucurestenilor? Daca s-a gasit o societate privata care a avut curajul sa se inhame la acesta grea povara de reabilitare a sistemului public de alimentare cu apa si canalizare a Bucurestilor, care a transformat o regie falimentara intr-o societate comerciala profitabila si care, pentru a folosi tot cuvintele dumneavoastra, citam: “a preluat sarcinile si investitiile in locul Municipalitatii, in conditii de maxima eficienta (la un tarif avantajos pentru utilizatori, stabilit la nivelul pietei, in mod transparent si concurential)”, atunci de ce nu cooperati cu ea, de ce o denigrati prin propuneri populiste (vezi propunerea de returnare de catre ANB a sumelor tarifate la pausal)?
In final, noi ne afirmam increderea ca adevarul si dreptatea ies intotdeauna la lumina, iar bucurestenii, asa cum au dovedit-o de nenumarate ori, nu sunt prosti.
Solicitam CGMB sa analizeze cu atentie problematica RT, sa decida urgent conditiile de incepere a lucrarilor de reabilitare si contorizare a blocurilor, si sa demita pe cei care se fac vinovati de imensele prejudicii aduse bucurestenilor, daca ei insisi nu-si vor prezenta demisia de onoare. Suntem prea saraci pentru a ne permite sa aruncam bani la canal!...
Noi, autorii acestui scurt documentar, nu ne vom opri aici cu cercetarile si demersurile noastre. In curand, toate cele 1600 de blocuri situate in Bucuresti, alimentate cu apa prin RT vor primi acest material si invitatia de a se inscrie in asociatia noastra.
Acest mesaj va fi difuzat la toate institutiile responsabile, la presa, posturi de radio si televiziune, organizatii neguvernamentale, cetateni, astfel incat aceasta bataie de joc la adresa unei populatii echivalente cu un Sector al Bucurestiului sa inceteze.
Toate raspunsurile autoritatilor si reactiile publicului vor fi publicate pe un site de Internet, iar institutiile vizate care nu vor fi in masura sa dea un raspuns vor fi amplu mediatizate si, intr-un final, actionate in justitie.

ASOCIATIA "RETELE TELESCOPICE", Asociatie civica

Persoana de contact:
Nastasia BURLUI
Str. Stanescu Gheorghe, 5, bl.219,
sc.B, ap.55, Sector 2, BUCURESTI