duminică, aprilie 09, 2006

05.03.2006, Istoria retelelor telescopice sau de ce nu trebuie politizata administratia publica locala

ASOCIATIA CIVICA « RETELE TELESCOPICE »
Adresa: Str. Stanescu Gheorghe, 5, bl.219, sc.B, ap.55,
Sector 2, Bucuresti
E-mail: banii_nostri_la_canal@yahoo.fr
Site Inernet: http://asociatiacivica.blogspot.com/
Data: 05.03.2006

ISTORIA RETELELOR TELESCOPICE SAU DE CE NU TREBUIE POLITIZATA ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA

Va prezentam in cele ce urmeaza o cronologie a retelelor telescopice. Aceasta mica istorie ne arata modul in care s-a facut si se face politica si administratie publica in Romania, si cauzele pentru care o problema comunitara, in fond usor de rezolvat, treneaza de 5 ani de zile, producand pagube imense populatiei si furnizorului de apa.
Iata evenimentele mai importante, in succesiunea lor:
1980 – 1989 Pentru alimentarea cu apa a unor blocuri din ansamblurile de locuinte realizate de fostul DGDAL s-a adoptat solutia “retelelor telescopice”. Aceste retele treceau prin subsolurile blocurilor facand parte din plasa de distributie a fiecarui bloc, chiar daca traversau 2-5 blocuri sau mai multe. Din aceste conducte se racordau coloanele care alimentau apartamentele. In aceste cazuri reteaua era cuprinsa in categoria lucrarilor sanitare interioare, infrastructura a fiecarui bloc pe care il traversa. Aceste “retele telescopice” nu s-au predat niciodata fostului ICAB.
1995 – 1999 CGMB adopta Hotararile 2/1995 si 240/1999, prin care aceste retele urmau sa fie reabilitate prin executarea unei retele publice exterioare cu bransament la fiecare bloc din ansamblu, lucrari ce au fost prevazute in bugetele PMB.
martie 1999 – martie 2000 Are loc licitatia de concesionare a serviciului de alimentare cu apa si canalizare din Bucuresti.
iunie 2000 Au loc alegeri locale in Bucuresti; primar general este ales Traian Basescu din Partidul Democrat, majoritatea consilierilor CGMB apartinand PDSR-ului; toti primarii de Sectoare nou alesi sunt tot ai PDSR-ului. Se inaugureaza astfel o perioada de lupte politice crancene si sterile care va prejudicia in mod grav administrarea treburilor obstesti ale Bucurestiului, partidul de guvernamant fiind tot al PDSR-ului si initiind, asa cum vom vedea, campanii numeroase de discreditare a Primarului General, avand ca varfuri de lance consilieri si primari bucuresteni ai PDSR-ului.
17.11.2000 Intra in vigoare contractul de concesiune a serviciului de alimentare cu apa si canalizare, pe termen de 25 de ani: concedent – Primaria Municipiului Bucuresti, concesionar – SC Apa Nova Bucuresti SA. Aceasta societate va fi perceputa de catre partidul de la guvernare, ca fiind o “realizare” a lui Traian Basescu: lovind si discreditand Apa Nova, va fi discreditat Traian Basescu si PD-ul! De asemenea, din aceleasi ratiuni, Apa Nova va deveni tapul ispasitor asupra caruia se va arunca toate neimplinirile si neputintele alesilor nostri.
29.05.2001 Premierul Adrian Nastase cere Ministerului Finantelor Publice si Oficiului Concurentei (prin intermediul presei!) sa verifice modul de fundamentare a deciziei Apa Nova de a creste de 3 ori pretul apei in Bucuresti. In urma controlului efectuat de Oficiul Concurentei a reiesit ca Apa Nova a aplicat, in trei etape, ajustari de tarife, respectiv in noiembrie 2000, cu 10%, in februarie 2001, cu 7,59%, si in aprilie 2001, cu 7,29%, si nu este vorba de o triplare a pretului. Controlul a concluzionat ca toate aceste ajustari s-au incadrat in evolutia din perioada noiembrie-aprilie a inflatiei si ca preturile au fost aplicate corect in facturile catre beneficiari. (Credeti ca si-a cerut scuze Premierul fata de Apa Nova, perceputa acum de cetateni ca fiind “capitalistul fara scrupule care exploateaza populatia”?).
31.09.2001 Viceprimarul Capitalei, Ioan Radu (PDSR) apreciaza drept ineficient procesul de privatizare a serviciilor de apa si canal. “Practic, la ora actuala, Apa Nova functioneaza ilegal”, declara viceprimarul.
30.07.2002 Acelasi Ioan Radu, acum Secretar de stat la ANRSC, declara:”Apa Nova functioneaza ilegal, pentru ca nu are audit financiar, dar nu e de dorit rezilierea contractului. Trebuie sa nu mergem pe solutii extreme, sa verificam si sa revedem unele clauze de concesiune. Pana acum, la Apa Nova s-au respins opt audite financiare. Au fost prea multe reclamatii, tocmai de aceea am recurs la control si s-a infiintat si aceasta autoritate de reglementare” (ANRSC- n.n.).
02.09.2002 Primarul General Traian Basescu, intareste afirmatia conducerii Apa Nova, care a spus ca societatea functioneaza in perfecta legalitate. Reactia a aparut ca urmare a declaratiei fostului viceprimar Ioan Radu, care a sustinut, in mai multe randuri, ca Apa Nova functioneaza ilegal, pentru ca nu are audit financiar.
08.10.2002 Directorul General al ARBAC, Adrian Cristea declara:”Bucurestenii platesc dublu pentru apa. Factura suportata lunar de bucuresteni ar putea fi redusa la sub 50%, daca francezii ar mari randamentul sistemului. Anual, sistemul produce 550 milioane mc de apa, dar factureaza un consum de doar 228 milioane mc. Asteptam saptamana viitoare un raport complet de la Apa Nova, pentru a stabili standardele, pentru a monitoriza si a sanctiona serviciile firmei”.
04.08.2003 Comisia de Experti Internationali, constituita in baza reglementarilor contractului de concesiune, si-a prezentat punctul sau de vedere in legatura cu retelele telescopice: acestea nu fac parte din concesiune, deci pozitia Apa Nova este corecta.
24.09.2003 ARBAC, impreuna cu experti in domeniu, au supus aprobarii Secretarului general al Municipiului Bucuresti, Dumitru Stanescu (??!-mirarea noastra!) o rezolutie prin care se aduce la cunostinta Apa Nova ca RT cad in sarcina ei, desi mai multa vreme societatea a negat acest fapt. “Desi nu le recunoaste, societatea romano-franceza solicita taxe asociatiilor de locatari pentru folosirea lor. Apa Nova este obligata sa ia masurile necesare pentru intretinerea acestor retele, fara ca pentru asta sa ceara o ajustare de tarif exceptionala. Bucurestenii care se afla in aceasta situatie sunt indemnati sa solicite Apei Nova sa se achite de indatoririle care-i revin prin contract.”
15.11.2003 Mai multi administratori si reprezentanti ai asociatiilor de proprietari din Sectoarele 2 si 6 ale Capitalei s-au plans ministrului economiei, Dan Ioan Popescu si ministrului muncii, Elena Dumitru, ca Apa Nova le “umfla” notele de plata celor care au contoare, punandu-i sa dea bani pe un volum de apa de 5-6 ori mai mare decat cel indicat de contor. Dan Ioan Popescu a spus ca, desi Apa Nova nu este subordonata Guvernului, va incerca sa ia masuri pentru remedierea situatiei.
17.11.2003 Conferinta de presa la sediul PSD Bucuresti. Dan Ioan Popescu, presedintele PSD Bucuresti, a solicitat premierului Adrian Nastase sa dispuna de urgenta o verificare la Apa Nova cu privire la prevederile si respectarea contractului de concesiune. In cazul in care se va stabili o neconcordanta intre contractul de concesiune si actuala legislatie, respectivul contract ar putea fi renegociat. Aceasta masura a fost luata in urma discutiilor dintre DIP si reprezentantii asociatiilor de proprietari, care au facut numeroase reclamatii referitoare la “ regiile” de apa si caldura din Bucuresti. “Toti ne-am asteptat ca sistemul european al Apa Nova sa vina cu ceva nou, insa reprezentantii societatii au invatat sa fure de la fosta regie. Si la RADET trebuie sa se faca restructurari. Se inregistreaza pierderi de 40 milioane $ anual, ascunse in datorii” a declarat Ioan Enciu, viceprimarul Capitalei (PSD).
16.12.2003 Conferinta de presa la ANRSC. Ioan Radu declara: “Din cauza modului de facturare a serviciilor de furnizare a apei si canalizare, activitatea societatii Apa Nova va fi monitorizata de ANRSC. In prezent, Apa Nova adopta o politica eronata de determinare a consumului real. Nu se mai poate calcula consumul de apa pe pausal. S-a ajuns in situatii hilare, in care o persoana ar consuma 3000 mc/luna, potrivit facturii”.
23.01.2004 O noua Comisie de Experti Internationali isi da verdictul in privinta retelelor telescopice: pentru ca RGAB nu a preluat RT ca mijloace fixe, RT nu au fost incluse pe lista bunurilor publice anexata Contractului de Concesiune, deci Apa Nova nu este responsabila de starea acestora.
27.01.2004 Ministrul delegat pentru administratie publica, Gabriel Oprea, declara ziaristilor: “Activitatea Apei Nova va fi monitorizata de Ministerul Administratiei si Internelor asupra modului de facturare a serviciilor de furnizare a apei si canalizare. Exista prea multe plangeri ale populatiei in acest sens, semnalate mai ales in timpul intalnirilor dintre reprezentantii Guvernului si asociatiile de locatari. In prezent, Apa Nova este verificata si de catre ANRSC precum si de catre Autoritatea Nationala de Control (ANC).
16.11.2004 la Colegiul National “Mihai Viteazul”, Primaria Sectorului 2 Bucuresti organizeaza o intalnire ‘‘de lucru’’ cu reprezentantii asociatiilor de proprietari si pensionarii din Sector. La intalnire participa demnitari ai PSD: Dan Ioan Popescu – Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Blanculescu – Autoritatea Nationala de Control, Vasile Gherasim – Ministerul Administratiei si Internelor, Ion Giurescu – Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Rodica Nasar – Deputat PSD, Elena Dumitru – fost ministru la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. In finalul activitatii a luat cuvintul dl. Gherasim Vasile – Secretar de Stat in M.A.I., care a desconspirat adevaratul scop al activitatii organizate: « Propun ca acest forum cetatenesc sa trimita o scrisoare catre Primarul General al Municipiului Bucuresti, care patroneaza aceste regii, care-si bat joc de cetateni si care nu fac nimic pentru populatia Bucurestiului ». In continuare dl. Gherasim a informat publicul ca la Ministerul Administratiei si Internelor se lucreaza la un proiect de act normativ care va pune la punct relatiile furnizorilor de utilitati cu clientii acestora. « Dumneavoastra, cetatenii, veti hotari sa ducem sau nu la indeplinire toate aceste importante proiecte !… », sugerand publicului atitudinea la alegerile din 28.11.2004. A fost aplaudat la scena deschisa.
17.02.2005 CGMB, urmand recomandarile ARBAC, adopta Hotararea nr. 48, privind clarificarea in justitie a statutului juridic al « retelelor telescopice », al carei articol unic mandateaza Primarul General sa transfere in justitie problema RT.
19.05.2005 Noul Primar General, Adriean Videanu, declara: “Este de preferat ca o actiune in justitie cu Apa Nova sa fie evitata, pentru ca ar putea dura mult, si, in al doilea rand, am putea pierde procesul. Iar interesul meu este ca fiecare parte sa iasa in castig din aceasta afacere”.
22.09.2005 Profitand de inundatiile din Bucuresti, primarii Vanghelie si Ontanu cer convocarea unei sedinte extraordinare a CGMB pentru a-l imputernici pe Primarul General sa inceapa demersurile in vederea rezilierii contractului cu Apa Nova. Legat de faptul ca Apa Nova a invocat incapacitatea retelei de canalizare a Capitalei de a prelua cantitati mari de apa, Neculai Ontanu a opinat ca aceste argumente sunt inexacte, ba chiar o minciuna.
06.10.2005 Oportunist, ca intotdeauna, primarul Ontanu, iese viguros si primul la atac si declara, impotriva tuturor evidentelor si impotriva bunului simt: “Desi existau avertizari care anuntau cu 3 zile inainte faptul ca Bucurestiul va fi afectat de ploi torentiale, Apa Nova nu a luat toate masurile necesare pentru prevenirea inundarii capitalei”. Edilul i-a sfatuit pe bucuresteni sa dea in judecata Apa Nova pentru a-si recupera daunele provocate de ineficienta interventiei angajatilor societatii. Pentru aceasta, primarul a promis ca juristii Sectorului 2 vor acorda asistenta gratuita tuturor celor afectati de inundatii, pentru a se constitui parti civile in procesul cu Apa Nova.
10.10.2005 Vicepresedintele PSD Bucuresti, Vlad Dumitrescu (lasam presa sa cerceteze daca numele Dumitrescu are vreo legatura cu cel al directorului ARBAC), solicita “atat penalizarea societatii pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, cat si plata despagubirilor pentru pagubele suferite de bucuresteni la inundatii. De asemenea, PSD Bucuresti va cere Consiliului General rezilierea contractului cu Apa Nova.” In continuare, domnul Dumitrescu a tinut sa puncteze: “Firma mama a Apei Nova, a mai fost implicata in astfel de cazuri, avand precedente in toata lumea. Recent, in Gabon, s-a renuntat la partenerul francez Vivendi, iar directorii pe care statul Gabon i-a dat afara pentru proasta gestionare a contractului respectiv au ‘aterizat’ la Apa Nova Romania”.
ianuarie 2006 Exasperata de atatea tergiversari, presiuni si diversiuni politice, conducerea Apa Nova, se hotaraste sa infrunte opinia publica, incitata asa cum am vazut mai sus, si anunta ca, incepand cu aceasta luna, se va renunta la tarifarea pausala a clientilor situati pe RT, noile facturi urmand sa fie emise in conformitate cu consumurile inregistrate de apometrele instalate la iesirile din statiile de hidrofor, conform HG 348/1993 si OG 32/2002, aprobata prin Legea 634/2002.. Ca la comanda, oportunistii, vanatorii de sufragii ieftine ale populatiei, au iesit la rampa, clamand ca masura luata de Apa Nova este un abuz.
23.01.2006 ARBAC incepe sa emita Decizii, pe banda rulanta, prin care obliga Apa Nova sa revina la tarifarea pausala. Aceste decizii si « expertize tehnice », sunt adevarate manifeste prin care populatia este indemnata la furtul si risipa apei.
02.03.2006 Simtind apropierea scadentei, cand va trebui sa dea seama de toate prejudiciile aduse populatiei capitalei, directorii ARBAC apeleaza la vechii lor prieteni PSD-isti, maestri in manipularea maselor : astfel, in Sectorul 2 Bucuresti, se organizeaza din nou, ca pe timpuri, o noua serie de « intalniri » cu cetatenii, cu invitati de la ARBAC si ANRSC, intalniri in care populatia este incitata, in continuare, impotriva Apei Nova si in care cetatenii, sunt indemnati de la microfon, de primarul Ontanu, sa reclame, cat mai repede, in scris, la ARBAC, modul de facturare al Apei Nova, pentru ca aceasta sa fie obligata sa revina la pausal ! Nu se aminteste, nici un cuvant despre evitarea risipei, despre firmele care nu platesc apa si « cotizeaza » la asociatiile de locatari, despre blocuri intregi deconectate de la RADET, si care folosesc centrale proprii, consumand numai apa rece ; despre instalatiile blocurilor lasate de izbeliste si prin care se pierde apa. Desigur, tuturor acestor cetateni le convine de minune pausalul.


Incheiem aici aceasta mica istorie a modului abject in care se face politica la noi. Cat cinism ii trebuie unui om, unei organizatii, unui partid, pentru a-si promova interesele in acest fel ? Cat de naiva poate fi populatia si chiar presa, luata in general, pentru a nu putea sa discearna adevarul si motivatia unor actiuni politice, chiar daca acestea sunt mascate cu abilitate ?
Si ne mai miram de ce oamenii nu mai merg la scrutinele electorale, de ce sunt blazati, de ce nu-i mai intereseaza problemele obstesti si cum de ajung in functii publice importante oameni slab pregatiti profesional si compromisi din punct de vedere moral !
Indemnam presa sa solicite invitatii de participare la noile « forumuri » cetatenesti (mai sunt programate inca 3 asemenea intalniri) organizate de Primarul Neculai Ontanu. Veti vedea un spectacol pe cinste !

Va dorim toate cele bune ! Vom reveni cu noi informatii!

Cu speranta ca veti actiona urgent si in interesul public,
ASOCIATIA "RETELE TELESCOPICE", Asociatie civica

Persoana de contact:
Nastasia BURLUI
Str. Stanescu Gheorghe, 5, bl.219,
sc.B, ap.55, Sector 2,
BUCURESTI